Σίγουρα ένα μοναστήρι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία από τους Ποντίους είναι και η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στην επαρχία Φυλλίδας Ν. Σερρών.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στα νότια του Ν. Σερρών, δυο (2) χιλ/τρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε (5) χιλ/τρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία και έχει ιστορία 750 χρόνων.
Με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διωγμένες έξι μοναχές που εμόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μετέφεραν μαζί των τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής .Οι ευλογημένες αυτές μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσσιφοίνισης παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές το Ιερό Μετόχιόν της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή..
Η Ιερά Εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις Θαυματουργές Εικόνες που τιμώνται στην χάρη της και επιτελεί πλήθος Θαυμάτων στους ευλαβείς προσκυνητάς της Ιεράς Μονής που καταφεύγουν στην χάρη Της.
Στην συγκεκριμένη Μονή πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες Εικόνες του τέμπλου, τα Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας, Ευαγγέλια, Άγια Λείψανα και ό,τι άλλο κοσμεί τον Ναό είναι κειμήλια της Ιεράς Moνής Τιμίου Προδρόμου των Ιμαίρων Πόντου. Πέντε μεγάλες ιστορικές εικόνες του Προδρόμου, οι περισσότερες με περιγραφικές παραστάσεις από τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου, κοσμούν το σημερινό τέμπλο και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της δόξας του Μοναστηριού αυτού των αλησμόνητων Πατρίδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου