Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (ΔΟΜΙΡΟΣ ΣΕΡΡΩΝ )


Σίγουρα ένα μοναστήρι που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μνεία από τους Ποντίους  είναι και η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής στην επαρχία Φυλλίδας Ν. Σερρών.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στα νότια του Ν. Σερρών, δυο (2) χιλ/τρα από το χωριό Δόμηρος και πέντε (5) χιλ/τρα από τους πρόποδες του Παγγαίου όρους, σε μια γραφική τοποθεσία και έχει ιστορία 750 χρόνων.

 Με την ανταλλαγή του πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διωγμένες έξι μοναχές που εμόναζαν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ιμαίρων Χαλδείας Πόντου, μετέφεραν μαζί των τις Ιερές Εικόνες του Τέμπλου της εκεί Ιεράς Μονής .Οι ευλογημένες αυτές μοναχές έφτασαν στην επαρχία Δράμας και εκεί με την προτροπή του Δεσπότου Δράμας Λαυρεντίου (ο οποίος είχε έρθει κι αυτός από τον Πόντο δύο έτη νωρίτερα, το έτος 1922 εγκαταλείποντας την Ιερά Μητρόπολη Χαλδείας Κερασούντος), Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσσιφοίνισης παρεχώρησε στις έξι αυτές αδερφές μοναχές το Ιερό Μετόχιόν της, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής και από το έτος 1924 με βασιλικό διάταγμα του βασιλέως Παύλου του Α΄ το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής ανακηρύχθηκε επισήμως ανεξάρτητη Ιερά Μονή..

Η Ιερά Εικόνα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής είναι μία από τις Θαυματουργές Εικόνες που τιμώνται στην χάρη της και επιτελεί πλήθος Θαυμάτων στους ευλαβείς προσκυνητάς της Ιεράς Μονής που καταφεύγουν στην χάρη Της.


Στην συγκεκριμένη Μονή πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες Εικόνες του τέμπλου, τα Ιερά Σκεύη της Εκκλησίας, Ευαγγέλια, Άγια Λείψανα και ό,τι άλλο κοσμεί τον Ναό είναι κειμήλια της Ιεράς Moνής Τιμίου Προδρόμου των Ιμαίρων Πόντου. Πέντε μεγάλες ιστορικές εικόνες του Προδρόμου, οι περισσότερες με περιγραφικές παραστάσεις από τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου, κοσμούν το σημερινό τέμπλο και αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της δόξας του Μοναστηριού αυτού των αλησμόνητων Πατρίδων.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ


Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης γνωστός απλά και σαν Χρύσανθος, είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες Πόντιους τραγουδιστές. Γεννήθηκε το 1934 στην Οινόη Κοζάνης από γονείς Έλληνες του Πόντου που κατάγονταν από το Καρς του Καυκάσου. Όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος Πόλεμος ήρθε με την οικογένεια του και εγκαταστάθηκαν στην Δραπετσώνα.



Στα μαθητικά του χρόνια και πιο συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο άρχισε να ασχολείτε με το ποντιακό τραγούδι. Την περίοδο από το 1951 μέχρι το 1958 είχε τραγουδήσει σε προγράμματα ραδιοφωνικών σταθμών με τα συγκροτήματα των Ποντίων λυράρηδων (κεμεντζετζήδων στα ποντιακά), Παπαβραμίδη και Σπανίδη. Το 1959 πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα μέχρι το 1975. Τότε συνεργάστηκε με τον βετεράνο λυράρη Γώγο και μαζί έβαλαν την ποντιακή μουσική σε κέντρα διασκέδασης αρχίζοντας από την Καλαμαριά και την Πολίχνη.



Εκτός από το ποντιακό τραγούδι από το 1973, άρχισε συνεργασία με τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη στο ελληνικό έντεχνο τραγούδι. Ο Χρύσανθος ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο το 1954, ο οποίος ήταν 78 στροφών. Από το 1960 και εξής ηχογράφησε τρεις ποντιακούς δίσκους 45 στροφών και άλλους δέκα ποντιακούς δίσκους 33 στροφών. Έχει συμμετάσχει στο δίσκο Ακολουθία του Χριστόδουλου Χάλαρη με το Νίκο Ξυλούρη και τη Δήμητρα Γαλάνη. Σε 4 δίσκους ερμήνευσε τα εξής τραγούδια: Δροσουλίτες , Μέγας Αλέξανδρος, Πάθη Απόκρυφα, Τα παιδικά. Ηχογράφησε επίσης και ένα ποντιακό δίσκο μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη.



Ο Χρύσανθος Θεοδωρίδης με όλη αυτή την πορεία και την καταξίωση στη ποντιακή μουσική, καθιερώθηκε σαν ένας βάρδος για τον ποντιακό ελληνισμό, τραγουδώντας για 50 χρόνια και πλέον όλα τα πάθη, τους καημούς, τις χαρές, τις λύπες και ότι άλλο που έκανε τους απανταχού Πόντιους να μην ξεχνούν την ταυτότητα τους, τις ρίζες τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.



Πέθανε στις 30 Μαρτίου 2005, σε ηλικία 71 ετών.